Kuidas püsida kursil ja jääda tervislikumate eluviiside juurde
Kui inimene on tervise uurimiseks või parandamiseks pöördunud perearsti või pereõe poole ja oma tervise riskifaktorid teada saanud, siis saab ta kaasa ka edasised soovitused. Enamasti puudutavad need tervislikku toitumist ja liikumist.

Tihti inimesed asuvadki antud soovitusi jälgima, kuid paari kuu möödudes neist loobutakse. Annan mõned soovitused, kuidas oleks kergem muutuste juurde pidama jääda.

Söömine ei ole dieedi pidamine

Söömisest ei tohi mõelda kui dieedi pidamisest, mida võib lõpetada ja taas alustada. Mõtle sellele kui elustiili muutusele, millel ei ole stardi, stopi ega restardi nuppu. Ära kasuta ühte kõrgekalorilist toidukorda vabandusena selleks, et sellel päeval korralik toitumine lõpetada ja homme uuesti alustada. Mõtle igast toidukorrast kui eraldi võimalusest teha häid toitumisvalikuid.

Plaani söömist ette

Plaani oma toidukorrad ette ja valmista osa toiduaineid ette ära, siis on ka väsinuna või kiirustades kergem teha tervislikke valikuid. Naudi oma lemmik kaloririkkaid või rasvaseid toite ja snäkke mõõdukalt. Ära iialgi jäta söögikordi vahele, eriti
hommikusööki. Toidukordade vahelejätmine põhjustab hilisemat ülesöömist.

Õpi minevikust

Mõtle minevikule - miks sa eelmistel kordadel pooleli jätsid? Kas oled taas samal teel? Kui vastus on “jah”, siis on tegemist mustriga. See tuleb lõhkuda, tehes kindlaks, mis varem valesti läks. Kas dieet oli liiga range või oli seda raske jälgida? Kas oled väsinud liiga paljudest treeningutest? Sul on kiire ja ei suuda kõike päevaplaani mahutada? Tee neist nimekiri ning lisa sinna juurde vajalikud muudatused (nt kergem treening jne).

Ole realistlik

Enamik inimesi ei jõua treeningutes eesmärkideni, kuna ootavad, et juhtuks midagi erilist. Kaalukaotus ei ole alati eriline protsess, hoopis vastupidi - see ei pruugi mõnikord olla isegi lineaarne. Võib juhtuda, et võtad kaalust veidi maha, siis jälle juurde ja alustada protsessi algusest. Sea endale realistlikud eesmärgid ja anna oma kehale aega nende eesmärkide saavutamiseks.

Proovi kõiki võimalusi

Enne kui mõtled lõpetamisele, tee kõik, mis võimalik,et püsida valitud teel. Selle asemel, et lihtsalt lõpetada, tee endale miinimumprogramm igaks nädalaks. Kui sa teed alla selle või ei tee üldse, luba endale, et proovid veel muid võimalusi, enne kui täiesti lõpetad.

Avarda võimalusi

Proovi asju, mis ei kuulu klassikalise trenni mõiste alla. Näiteks nabatants, ladina tants, spinning, pilates või jooga. Kes ei taha käia suures spordiklubis, võib proovida treenimist kodus treeningvideote abil või otsida omale personaaltreeneri.

Lõpeta ime ootamine

Mõni inimene arvab, et kui nad piisavalt kaua treenivad, siis ühel päeval nad ärkavad hommikul ja avastavad, et nad armastavad tervislikult toitumist ja treeningut. Kuigi ajaga läheb kergemaks, pead ikkagi leidma trennideks midagi, mis sind motiveeriks.

Tee endale kingitusi

Kui pead oma treeningprogrammist kinni, hellita ennast näiteks massaa˛i, uue raamatu, kino või nädalavahetusega spaas.

Ära otsi vabandusi

Iga päev on erinev. Mis motiveeris sind eile, ei pruugi seda teha täna. Leia miski, mis paneb sind ennast liigutama. Enne kui jätad trenni vahele, mõtle järgmiselt:

- „Ma tunnen ennast hästi peale seda kui lõpetan treeningu.“

- „Lähen täna õhtul restorani - pean kaloreid tasakaalus hoidma.“

- „See treening annab mulle kogu ülejäänud päevaks energiat.“

Pea treeningkalendrit

Arengu jälgimise eesmärgil kirjuta üles kõik oma treeningud, kaal ja muud mõõdud. Toitumise kontrolli alla saamiseks tasub pidada ka toitumispäevikut.

Kõigel on tagajärjed

Kui lapsed ei tee kodutööd, on sellel tagajärjed. Sama on ka treeningutega - kui sa ei treeni, siis on sellel tagajärjed. Silmaga nähtavaim on kaalutõus, kuid peagi annavad end tunda ka mitmed tervisehädad. Pea meeles, et esimesena teed liiga just oma südame tervisele.
 
Dr Anneli Virks, perearst 
 

  
 

arengukava2.gif